Vindfløy Bybigård

Vindfløy Bybigård er oppkalt etter (Vindfløyen) på Fløyen der mine første bikuber ble plassert i 2013. Jeg heter Manuel, jobber som forsker i Bergen og driver for tiden bikuber rundt omkring i ulike nabolag i byen både i bakgårder og på hustak. Mitt ønske er å skape en større bevissthet rundt byen som et urbant økosystem, spre kompetanse om biologisk mangfold samt å engasjere folket og ulike lokale institusjoner. Videre kan dette bidra til å promotere og belyse urbant jordbruk og bidra til etablering av pollinatorvennlige landskap for å støtte biene og lokale pollinatorer. Undervisning er derfor en stor del av prosjektet og vi har bl.a. jobbet sammen med Spire Berge, ALF (senter for arbeidslivsforberedlese), Bergen Design Uke og den Internasjonale Skolen i Bergen.


TJENESTER

  • Nabolagshonning

  • Drift av bigård

  • Salg av bifolk

  • Salg av dronninger

  • Fjerning av bisverm

  • Omvisninger

  • Fagforedrag

Bare send en mail VED INTERESSE eller spørsmål: HEI@Vindfloy.no


Bergensk birøkt

Birøkt i Bergen

Birøkting i urbane landskap har fått en økende global popularitet og det finnes nå birøkting i urbane lokalsamfunn over hele verden. Det urbane landskapet kan virke kontra intuitivt for biene, men det er likevel der biene trives best. I landlige omgivelser med naturlig vegetasjon er blomstringen i  jordbruksområder ofte etterfulgt av perioder med lite pollen og nektarforsyning. Floraen i byene derimot er svært variert på grunn av menneskers innflytelse og innføring av trær, planter og blomster fra hele verden i parker, bakgårder og botaniske hager. Gjennom den konstante nektaren og pollenforsyningen gjennom sesongen, kombinert med den økende temperaturen og fraværet av kommersiell bruk av plantevernmidler, sørger det urbane landskapet for å skape et rikt miljø der biene trives godt.


Bergen birøkt .JPG

HUSTak

Ser man på byer ovenfra og ned vil man legge merke til hvor stor andel av byens overflate som består av hustak. Med så mye areal blir minimalt av denne plassen brukt til noe meningsfylt annet enn sitt formål. Disse hustakene har perfekte forhold for plassering av bikuber. Forhøyet over gatenivå er biene skjermet fra forstyrrelser, i tillegg gir de mørke takene i kombinasjon med solfylte områder et godt og gunstig mikroklima som kan føre til viktige ekstra dager av flyvning tidlig på våren. Biavl på hustak er en bærekraftig mulighet til å kunne bruke og revitalisere disse undervurderte områdene som ALLE byens innbyggere drar nytte av: mennesker, planter og dyr.

Bergen flora.png

Grønne Områder

Bergens grønne områder omfatter alt fra parker, gravplasser, enger til viltvoksende veier, skog og private hager. Blandingen av opprinnelige arter og introduserte arter tilbyr et bredt utvalg av pollen og nektarkilder gjennom hele året. Nygårdsparken, Festplassen, den botaniske hage, allé- og veirabatt-trær, private hager på Damsgård, i Sandviken og Fløysiden er alle innenfor bienes 1-3 km flyve rekkevidde og bidrar til mangfoldig smak av Bergen City Honey. Sjekk honning utvalget for mer informasjon.


URBAN FLORA

Floraen i Bergen er svært variert og sammelignet med rurale områder finnes det et stort mangfold av blomster i byen som tilbyr pollen og nektar gjennom hele sesongen. Vi dokumenterer blomstene hele året rundt, samler pollenprøver og sammenligner fenologiske årstider fra år til år.

Følg med på instagram @bergen.botany.


CITIZEN SCIENcE

For oss er honning bare en del av de mange fascinerende tema når det gjelder å arbeide med bier. Vi bidrar til ulike prosjekter som tar sikte på å forbedre miljøet i bikuben, samle data om vær og monitorere biene med sensorer på avstand.

Meet+je+stad.JPG

Meet Je STAD

Meet je stad er et samarbeidsprosjekt ved Universitetet i Amersfoort og Universitet i Bergen. Det tar sikte på å forbedre værdata gjennom å tilby rimelige sett med sensorer til byens innbyggere. De innsamlede dataene blir overført via Internet of things LoRa nettverk og alle kan benytte seg av dette. Våre bigårder er utstyrt med disse sensorene og sender data om temperatur og luftfuktighet.

sensors.png

Microclimate

Bier har levd i hulrom i trær i millioner av år. Dette er ganske annerledes fra moderne bikuber der de blir holdt i dag. Dette har en stor effekt på mikroklimaet/miljøet inne i kuben. Vi prøver hele tiden å forbedre moderne bikuber og det indre miljøet for å komme nærmere deres naturlige betingelser. Vi tester derfor ulike typer lokk med intergrerte sensorer. Resultatene ble presentert på Koppelting konferansen i Nederland i februar 2019.

53551226_2177053469276129_7316512011762794496_n.jpg

Open Hive scale

Er et åpent kilde prosjekt som utvikler forbedrede vekter for å monitorere vekten av bikuber. Dette bidrar til å følge opp honey flows eller oppdage om noen kuber har mye eller lite mat. Vekten og de forbedrede lokkene gir informasjon til å vurdere effekten av bienes matforbruk gjennom vinteren. Vi holder nå på med å testene vektene på bikubene våre.